Osnove usklađivanja boja kod uređenja doma

Bez obzira koliko novaca uloženo u uređenje doma primijetit ćemo da neki domovi zrače stilom i usklađenosti čim uđemo u njih, dok drugi ne ostavljaju dobar dojam, bez obzira što je u njima najskuplji namještaj.

U čemu je razlika?!

Osnova dobrog stila pri uređenju doma su pažljivo odabrane boje, jer ako uskladite boje u svome  domu, on će ostavljati dojam s puno više stila i profinjenosti bez obzira na cijenu namještaja.  Zbog toga kod uređenja doma zaista je tačna izreka da dobar stil puno više vrijedi od novaca.

1.    korak

Ovo je najvažniji korak, ako tu ne definirate precizno što želite, kasnije ćete teško imati usklađen dom.

Odlučite se hoćete li dom uređivati u toplim bojama ili hladnim.

Hladne boje su:

Boja limete,
Zelena,
Tirkizna,
Plava,
Ružičasta,
Ljubičasta,
Crna i sve nijanse sive (one se kod uređenja doma ubrajaju u hladne boje).
Bijela

Tople boje:

Boja vina (bordo),
Crvena,
Narančasta,
Smeđa,
Bež,
Žuta,
Maslinasto zelena,
Bijela (bijela boja se kod uređenja doma smatra neutralnom te se slaže i s toplim i hladnim tonovima, iako je efektnija u hladnim kombinacijama)

Iako vam se crna i siva mogu učiniti kao neutralne boje, najvažnije je da ne kombinirate nijanse smeđe i crnu ili sivu. Takve kombinacije djeluju neugledno, pa će vam stan uvijek djelovati neurednije nego što jest.

2.    korak

Odaberite temeljnu boju uređenja doma. Temeljna boja uređenja doma je obično bijela ili crna ako se radi o hladnim bojama, a bež i smeđa ako se radi o toplim tonovima.

3.    korak

Obično podne obloge (parket i laminat) se ne usklađuju prema ostatku doma, mogu se kombinovati tamni podovi sa svijetlim zidovima i obrnuto.

4.    korak

Nakon što ste odabrali temeljnu boju, neka te boje budu glavni komadi namještaja. Slijedite pravilo da u domu imate maksimalno tri boje, s tim da krupne komade namještaja, tepihe i boju zidova birate u neutralnijim bojama, a ukrase i dekorativne predmete u izražajnijim bojama, kako vam dom ne bi djelovao ni bezlično, ni previše šareno.

Dom bi trebao izgledati skladno i protočno, a boje da se nadopunjavaju i prelijevati, a ne da odbijaju jedna od druge. Naravno postoje opcije u kojima je moguće efektno kombinirati tople i hladne boje, ali takve kombinacije ostavite profesionalnim dizajnerima koji imaju ipak mnogo bolje oko od prosječne osobe koja samostalno uređuje svoj dom.

Povezani postovi

Monohromatski enterijeri

February 12, 2018

Priroda u enterijeru

February 2, 2018

Unesite ljeto u vaš dom

February 2, 2018

Pruge u enterijeru

January 29, 2018

Boja parketa

January 16, 2018

Kako izabrati parket?

January 10, 2018

Sretan Božić

January 7, 2018

Sretna nova 2018 godina

December 31, 2017

Moderni drveni podovi

December 27, 2017

SRETAN BOŽIĆ

December 25, 2017

KAKO ODABRATI LAMINAT?

November 30, 2017

Sreetan Božić

January 7, 2017

Parket Bukva

January 4, 2017

Sretan Božić

December 25, 2016

Polidur - lak za parket

November 1, 2016

2K Parketocoll-PUR

November 1, 2016