Savjetujemo vam: Koje podne materijale kada trebate birati?

Pri uređenju doma treba imati na umu da osim samog namještaja i drugih detalja, izbor podnih obloga u prvom redu utječe na udobnost i kvalitetu stanovanja. Podovi vizualno mogu uljepšati interijer, a isto tako pogrešan izbor podnih obloga može ostaviti loš dojam. Ponuda podnih obloga na tržištu zaista je velika, a u novije vrijeme pojavljuju se i novi materijali.

Pri izboru podnih obloga treba uzeti u obzir više čimbenika, kao što su namjena, estetika, kvaliteta i cijena. Kako bismo se snašli u moru raznih proizvoda koji se nude na tržištu, kao što su parket, laminat, kamen, keramičke pločice, linoleum, epoksidni podovi, tapisoni i drugo, trebamo znati koje prostorije oblažemo odgovarajućim podnim oblogama.

Općenito je trend da se cijeli stan obloži jednom podnom oblogom pa se često keramičke pločice ili drvo postavljaju u svim prostorijama. Keramičke pločice dijelimo na unutarnje i vanjske. Unutarnje pločice su glazirane i prekrivene sjajnom ili mat glazurom. Vanjske pločice moraju biti protuklizne i otporne na smrzavanje, deblje su i većih su dimenzija.

parket

Pri kupnji pločica birajte one protuklizne, osobito za vanjske prostore Drveni pod odiše toplinom i ljepotom, a najčešće se koristi masivni parket, gotovi parket i seljački pod. Najzastupljeniji drveni pod je masivni parket, koji je deblji od gotovih parketa i može se nekoliko puta brusiti i ponovo lakirati. Može biti različitih debljina i dimenzija, a radi se od različitih vrsta drva te o tome ovisi njegova čvrstoća. Kod nas je hrast najsigurniji izbor za kvalitetu i tvrdoću, a može biti u tamnijoj ili svjetlijoj varijanti. U novije vrijeme popularan je izbijeljeni hrast.

podovi

Klasični parket može se više puta brusiti i lakirati Među kvalitetnije drvo ubraja se još i kanadska orahovina, ebanovina, bambus, ariš, mahagonij, javor i tikovina, koja je otporna na vlagu pa je pogodna za kuhinje, kupaonice i terase. Bukva, jela, javor i smreka su mekši te su skloniji oštećenjima. Na tržištu se nude i razne vrste gotovih parketa koji mogu biti dvoslojni ili troslojni. U ponudi su i razne vrste laminata izrađenih od iverice ili drvenih vlakana obrađenih umjetnim završnim slojem koji imitira strukturu prirodnog drveta. Prednost laminata je niža cijena i brzo postavljanje. Seljački pod je masivan pod od širokih dasaka. Postavlja se u prostorima u kojima se želi postići rustikalni dojam.

Za ljubitelje klasike, elegancije i ekskluzivnosti kamen bi bio najbolji izbor. Prednost kamena u odnosu na ostale materijale je dugotrajnost te otpornost na habanje, vlagu i kemikalije. Kamen je dosta skup materijal pa se na tržištu nude zamjenski (jeftiniji) materijali. Najčešće su to dekorativni betoni s posebnim dodacima koji imitiraju kamen. Dobar izbor za kuhinju je linoleum. Izrađen je od prirodnih materijala. Vrlo je izdržljiv i antialergijski pa se često koristi u prostorima u kojima borave djeca. Poseban trend su lijevani podovi od epoksidne smole koji izgledaju elegantno i čisto, bez spojeva i fuga. Ta vrsta poda nudi neograničen broj uzoraka, kombiniranja boja i dizajniranja po želji.Najčešće se njome oblažu kuhinje i kupaonice, pa čak i cijeli stanovi. Novost na tržištu su i kerlit ploče, koje su velikih dimenzija i debele samo tri milimetra. Izrazito su tvrde, a važno je i to da su savitljive te ih se lako može montirati i na zaobljene površine.

Povezani postovi

Monohromatski enterijeri

February 12, 2018

Priroda u enterijeru

February 2, 2018

Unesite ljeto u vaš dom

February 2, 2018

Pruge u enterijeru

January 29, 2018

Boja parketa

January 16, 2018

Kako izabrati parket?

January 10, 2018

Sretan Božić

January 7, 2018

Sretna nova 2018 godina

December 31, 2017

Moderni drveni podovi

December 27, 2017

SRETAN BOŽIĆ

December 25, 2017

KAKO ODABRATI LAMINAT?

November 30, 2017

Sreetan Božić

January 7, 2017

Parket Bukva

January 4, 2017

Sretan Božić

December 25, 2016

Polidur - lak za parket

November 1, 2016

2K Parketocoll-PUR

November 1, 2016