Parket, karakteristike i vrste parketa

Podne obloge – parket: hodajte po drvetu!

Iako postoje različita rješenja za podne obloge, odlučili smo da napišemo nešto o parketu, starom dobrom načinu za oblaganje poda. Njegove prednosti su da sem što je napravljen od prirodnog materijala, elegantan i ima dug životni vijek, parket je istovremeno lak za održavanje. Eventualan nedostatak parketa je što nije otporan na vlagu – najveća noćna mora je poplava u stanu ili kući, kada u prostorijama imamo ovu vrstu poda. No, tako je sa svim materijalima – kao što imaju svoje prednosti, imaju i mane.

Masivni parket je izrađen od punog drveta, a postavlja se lijepljenjem. Zahvaljujući svojoj debljini može se više puta brusiti u toku životnog vijeka, pa je postavljanje ove vrste poda odluka koja se donosi jednom. Dimenzije dasaka mogu varirati, kao i vrste drveta; obično su to hrast, orah, jasen, a u novije vrijeme i bambus. Masivni parket se može finiširati lakiranjem ili uljenjem.

Postoje više klasa parketa, koje su definisane standardima koji propisuju i način obrade i dozvoljenu vlažnost. Prema standardima, dozvoljena vlažnost parketa se kreće u granicama od 7 do 13 %.

Parket se prema izgledu površine klasifikuje u četiri klase:

Ekstra klasa – podloga bez velikih razlika u boji drveta, dozvoljeni čvorovi u boji drveta veličine do 10 mm
Standard klasa – svijetli čvorovi bez ograničenja u količini sa čeonim pukotinama maksimalne širine do 1 mm, dozvoljene sitne greške u strukturi i male razlike u boji
Rustik klasa – grubo izražena strukturu tj. nema ograničenja u čvorovima koji su u dimenzijama od 15 mm – po jedan na komadu parketa, čeona pukotina maksimalne širine do 3mm
Vanstandardna klasa – ne podliježe standardima i ograničenjima u čvorovima ili pukotinama

Prema tome, pri kupovini parketa ne treba gledati samo cijenu, već razmišljati i o debljini i kojoj grupi kvaliteta pripada!

Postoji više vrsta slogova polaganja parketa. Pored danas najpopularnijeg brodskog poda, postoje i razne vrste mozaika, naizmenični slog, “riblja kost” i “šah polje”.

Slog “riblja kost” se smatra dimenziono najstabilnijim slogom u odnosu na promjenu vlage i temperature vazduha u prostoriji u kojoj se nalazi. Mana mu je to što je ugradnja, u poređenju sa gotovim parketima, komplikovanija i zahtijeva više vremena.

Treba obratiti pažnju i na sredstva kojim se pod lakira. Svi znamo da je lakiranje parketa dugotrajan i neprijatan posao, jer vlasnici stana moraju da se isele na više dana iz svog životnog prostora. Isparenja od lakiranja su štetna, te prostorije treba, i poslije završenih radova, treba vjetriti nekoliko dana. Međutim, novi, moderni lakovi za parket, koji su daleko kvalitetniji od dosadašnjih, bolji su za rad i štite životnu okolinu. Proizvođači obećavaju da ćete istog dana, poslije lakiranja paketa, moći da spavate u prostoriji u kojoj je pod lakiran, jer neće biti štetnih i neprijatnih isparenja. Pored toga, ovaj lak je elastičniji i postojaniji od ostalih, što će obezbjediti dugotrajnost parketa, pa ćete biti mirni dugi niz godina.

Savremeni parket (troslojni) se postavlja mnogo jednostavnije od „starinskog“ parketa, bez lijepljenja za površinu. U toku procesa proizvodnje vrši se lakiranje, pa je fabrički izlakiran parket spreman za upotrebu odmah nakon ugradnje. Kod njega ne postoji mogućnost rasušivanja u uslovima normalne vlažnosti vazduha u prostoriji. Ovakva vrsta parketa je jednostavna za ugradnju, pod je vrlo stabilan (bez potrebe da se zalepi za podlogu), a postoji širok asortiman različitih materijala površinskog sloja.

Troslojnu konstrukciju čine:

  • gornji sloj, koji je napravljen od tvrdog drveta,
  • srednji sloj, koji je napravljen od mekog drveta i
  • donji sloj, koji je napravljen od furnira.

Ova vrsta poda u nekoliko objedinjuje osobine laminata (jednostavnost i brzinu postavljanja) i masivnog parketa (njegova ljepota i drvo kao prirodan materijal – ako izuzmemo furnir, u kojem ima nešto ljepka).

parket

 

Izbor parketa je velik, jer se prave od različitih vrsta drveta, u različitim veličinama, klasama, bojama, a mogu se složiti na razne načine. Ono što Vam svakako predlažemo je da, kada se odlučite za jednu vrstu kao rješenje za svoj životni prostor, obavezno pogledate i kako parket na licu mesta, u prodavnici, izgleda.

Povezani postovi

Monohromatski enterijeri

February 12, 2018

Priroda u enterijeru

February 2, 2018

Unesite ljeto u vaš dom

February 2, 2018

Pruge u enterijeru

January 29, 2018

Boja parketa

January 16, 2018

Kako izabrati parket?

January 10, 2018

Sretan Božić

January 7, 2018

Sretna nova 2018 godina

December 31, 2017

Moderni drveni podovi

December 27, 2017

SRETAN BOŽIĆ

December 25, 2017

KAKO ODABRATI LAMINAT?

November 30, 2017

Sreetan Božić

January 7, 2017

Parket Bukva

January 4, 2017

Sretan Božić

December 25, 2016

Polidur - lak za parket

November 1, 2016

2K Parketocoll-PUR

November 1, 2016