Kako izabrati odgovarajuće ljepilo za parket

Koje ljepilo će se koristiti prilikom ugradnje parketa zavisi od više faktora. Različite vrste drveta će imati različite fizičke karakteristike i različito će se ponašati tokom vremena u odnosu na to koje ljepilo se koristi za njihovo polaganje. Dimenzije parketnih pločica takođe diktira upotrebu određenih vrsta ljepila. Tako ćemo na tržištu nalaziti ljepila specijalizovane za određene dimenzije parketa. Veličina i namjena prostora predstavljaju još jedan važan činilac prilikom izbora ljepila za parket, što je prostor veći površina pokrivena parketom može predstavljati veći izazov za samu podnu oblogu u smislu čvrstoće tokom vremena i prilikom korišćenja i ovim se treba voditi prilikom izbora ljepila za parket.

ljepila

DISPERZIVNA LJEPILA danas nazivamo i klasičnim lljepilima. Ova ljepila su sintetički i najčešće se upotrebljavaju za lijepljenje lamel i klasičnih parketa različitih dimenzija na betonske i drvene podloge.

Iako još uvijek dosta popularni danas se može primjetiti trend da se ovi, najčešće jednokomponentna, ljepila sve više zamjenjuju drugim vrstama ljepilaza parket. Jedan od razloga za ovo je činjenica da disperzivna ljepila sadrže materije koje ih svrstavaju u manje ekološki odgovorne od drugih vrsta ljepila koje danas upotrebljavamo. Ipak, savremene tehnologije proizvodnje svode količinu štetnih materija u disperzivnim ljepilima na minimum. Takođe, upotreba ovih ljepila podrazumjeva da je u podlozi ostala određena količina vlage ali ovo upravo može biti pogodnost za korišćenje ove vrste ljepila za parket.

U drugu grupu ljepila koje danas najčešće možemo naći na tržištu spadaju poliuretanska ljepila za parket. Kao što im i samo ime kaže ova ljepila su napravljena od poliuretana i baš kao i disperzivni, na tržištu se mogu naći različite vrste koje se koriste za podove različitih dimezija parketskih daščica.

POLIURETANSKA LJEPILA mogu biti jednokomponentna i dvokomponentna. Jedina razlika između ove dvije podvrste je što dvokomponentni, osim ljepila, sadrže i supstancu koja ubrzava sušenje ljepila što u pojedinim slučajevima može biti veoma korisno, ali u isto vrijeme zahtjeva određenu količinu pažnje prilikom postavljanja parketa.

Poliuretanska ljepila se mogu koristiti za sve vrste parketa i drvenih podnih obloga na podlogama kao što je beton, ali i na keramičkim pločicama, kamenu i itd. Dvokomponentna poliuretanska ljepila su posebno pogodna za korišćene kod parketa od egzotičnih vrsta drveta i parketa od bambusa.

parket

ELASTIČNA LJEPILA čine treću grupu ljepila za parket. Ova ljepila su napravljena od sintetičkih komponenti, a glavna karakteristika im je upravo elastičnost, kao što im i ime kaže.

Elastičnost utiče na to da ova ljepila imaju niz prednosti. Oni redukuju zvuk, ali i prenošenje opterećenja sa parketa na podlogu, veoma lahko se nanose, a mogu se i direktno nanositi na podloge kao što su keramičke pločice. Pošto su elastični mogu kompenzovati manje neravnine koje se mogu naći u podlozi. Ova vrsta ljepila je veoma pogodna za prostore sa velikom kvadraturom jer, uslijed elastičnih karakteristika, dozvoljava parketu da bolje „sarađuje“ sa podlogom, to jest da bolje prijanja i prilagođava se osnovnoj podlozi na koju se nanosi. Kao i prethodna grupa ljepila, elastična ljepila mogu biti jednokomponentni i dvokomponentni, u zavisnosti od toga da li sadrže komponentu koja ubrzava sušenje.

Lakovi i ulja – čitavo bogatstvo nijansi

Kada je parket zalijepljen na podlogu, ostaje još jedan važan element: završni sloj koji najčešće služi kao zaštita i ima ulogu da što duže održi parket u skoro novom stanju. Kod nas na tržištu danas postoje dvije vrste završnih premaza za parket: premazi na bazi ulja i sintetički premazi ili lakovi.

lakiranje

Danas se kod nas na tržištu najčešće koriste lakovi za premazivanje parketa.Lakiranjem se stvara čvrst i neprobojan sloj visokog sjaja na površini parketa. Lakovi koji se danas koriste su izuzetno otporni na habanje i ogrebotine. Ipak, tokom vremena sloj laka se uslijed redovne upotrebe poda tanji i ukoliko se pod ne održava mogu nastati znatna oštećenja. Poslije izvjesnog vremena prelakiran parket neophodno je hoblovati, a zatim ponovo lakirati i ovo zapravo spada u normalno održavanje parketa koji su lakirani. Naravno, što je lak kvalitetniji to će raspon između dva lakiranja biti veći.

ULJANI PREMAZI za parket su tradicionalniji premazi koji nemaju završni sloj visokog sjaja kao što je to slučaj kod lakiranih parketa. Ovo se dešava jer ulje, za razliku od laka, ne stvara neprobojan sloj na površini drveta već prodire u samo drvo.

ZBOG OVOGA PARKETI premazani uljem mogu djelovati prirodnije i prijatnije na dodir, sa mat završnicom i istaknutom prirodnom teksturom drveta.

Iako se ovakvi parketi brže habaju u odnosu na lakirane parkete, njihova trajnost se može znatno poboljšati redovnim održavanjem. Takođe, parketi sa uljanim premazima se mogu relativno jednostavno ponovo premazati što proces obnove završne njege parketa čini daleko lakšim u odnosu na ponovno lakiranje. Kod nas na tržištu danas dominiraju lakovi za parket, iako se poslednjih godina javlja tendencija korišćenja uljanih premaza.

Parket je znatna i izuzetno trajna investicija koja može višestruko da se isplati. Upravo zbog ovoga se, osim samog kvaliteta drveta, mora obratiti posebna pažnja na odabir hemijskih komponenata prilikom podopolaganja parketa jer upravo komponente kao što je ljepilo i lak za parket mogu znatno da utiču na dobar kvalitet završnog proizvoda koji može trajati doživotno.

Povezani postovi

Monohromatski enterijeri

February 12, 2018

Priroda u enterijeru

February 2, 2018

Unesite ljeto u vaš dom

February 2, 2018

Pruge u enterijeru

January 29, 2018

Boja parketa

January 16, 2018

Kako izabrati parket?

January 10, 2018

Sretan Božić

January 7, 2018

Sretna nova 2018 godina

December 31, 2017

Moderni drveni podovi

December 27, 2017

SRETAN BOŽIĆ

December 25, 2017

KAKO ODABRATI LAMINAT?

November 30, 2017

Sreetan Božić

January 7, 2017

Parket Bukva

January 4, 2017

Sretan Božić

December 25, 2016

Polidur - lak za parket

November 1, 2016

2K Parketocoll-PUR

November 1, 2016