10 savjeta za dizajn interijera u skandinavskom stilu

Poznate po svojoj jednostavnosti, iskoristivosti prostora i ljepoti, skandinavske kuće imaju čisti stil koji se bazira na funkcionalnosti, čistim linijama, besprijekornoj izradi i nenametljivoj eleganciji. Velika pažnja poklanja se upotrebi prirodnog svjetla i dobroj rasvjeti, a mnoge skandinavske kuće karakterizira korištenje prigušenih zemljanih tonova i bijele boje, kvalitetnih materijala i minimalnog korištenja ukrasa.

podovi

1. Podovi

Tepihe od zida do zida nikada nećete pronaći u sklopu skandinavskog dizajna, a u svim doista skandinavskim interijerima naći ćete drveni, po mogućnosti svijetli, pod u svim sobama osim kupaonice. Drveni pod često je obojan u bijelo ili pak sastavljen od prirodne lakirane borovine.

2. Boja

Bijeli zidovi te hladne sive i plave tkanine definitivno daju pravi ambijent skandinavskog interijera, međutim često se koristi i vrlo šareni tekstil raznih uzoraka za dekorativne dodatke kao što su jastuci, deke, pa i komadi namještaja poput naslonjača i tapeta. Pri uređenju interijera u skandinavskom stilu, tapete šarenih retro uzoraka vrlo su česte, no najčešće se nalaze samo na jednom zidu.

3. Materijali

U skandinavskom dizajnu obavezno je drvo – pokušajte u svoj dom uključiti drvene zidne obloge i stropove kako biste dodali teksturu i toplinu prostoriji.

 

4. Forma

Skandinavski dizajn podrazumijeva čiste linije, od arhitekture pa sve do namještaja.

5. Funkcionalnost

Pravi skandinavski interijer vrlo je pogodan za stanovanje, a njegova glavna karakteristika je funkcionalnost.

6. Namještaj

Neki od poznatih skandinavskih dizajnera iz sredine prošlog stoljeća su Hans Wegner, Alvar Aalto i Arne Jacobsen, a njihove kreacije jednako su moderne i funkcionalne danas kao što su bile kad su bile i osmišljene. Usuđujemo se reći da je skandinavski stil bezvremenski – uvijek je moderan i nikada ne izlazi iz mode.

7. Kamin u kutu

Skandinavske zime zasigurno su mnogo jače od naših, pa većina stanova i kuća ima kamin u dnevnoj i/ili spavaćoj sobi. Često se radi o vrlo jednostavnim kaminima u obliku stubova koji su smješteni u kut sobe.

8. Budite eco-friendly

Skandinavci su vrlo brzo dodali eko-friendly aspekte u svoje domove. Neki od mnogih standarda u skandinavskoj novogradnji su prozori s trostrukim staklom, pravilna izolacija zidova i krovova te toplinske pumpe.

9. Iskoristite vanjski prostor

Skandinavski stil voli vezu s prirodom, pa se balkon ili terasa može pronaći čak i u najmanjim stanovima. Najčešće se koriste za pripremu roštilja i zabava na otvorenom tijekom ljetnih noći, kao i za uzgoj raznog začinskog, dekorativnog bilja i povrća.

10. Smanjite ukrase

Skandinavci vole funkcionalne prostore bez suvišnih detalja, stoga posebnu pažnju pridaju namještaju za pohranu raznih sitnica. Često koriste malobrojne dekoracije u obliku svijeća koje prostoru daju toplinu ili pak vaze sa svježe ubranim ili kupljenim cvijećem. Lončanice s biljkama također su svojevrstan nenametljivi ukras koji se u skandinavskom dizajnu često primjenjuje.

 

 

Povezani postovi

Monohromatski enterijeri

February 12, 2018

Priroda u enterijeru

February 2, 2018

Unesite ljeto u vaš dom

February 2, 2018

Pruge u enterijeru

January 29, 2018

Boja parketa

January 16, 2018

Kako izabrati parket?

January 10, 2018

Sretan Božić

January 7, 2018

Sretna nova 2018 godina

December 31, 2017

Moderni drveni podovi

December 27, 2017

SRETAN BOŽIĆ

December 25, 2017

KAKO ODABRATI LAMINAT?

November 30, 2017

Sreetan Božić

January 7, 2017

Parket Bukva

January 4, 2017

Sretan Božić

December 25, 2016

Polidur - lak za parket

November 1, 2016

2K Parketocoll-PUR

November 1, 2016