Uticaj svijetlog i tamnog poda na prostoriju

Jedna od najvažnijih stavki prilikom uređenja enterijera jeste odabir adekvatne podne obloge. Kada razmišljate o odabiru podne obloge, razmišljajte o podu kao jednom velikom i praznom slikarskom platnu, dok su veličina, oblik, tekstura i boja daske četkice kojima po njemu slikate.

Podovi se najjednostavnije podjeliti na dvije podgrupe: svijetle i tamne podove. Sama boja podne obloge znatno definiše karakter prostora i doprinosi njegovom identitetu, a samim tim i identitetu korisnika prostora.

tamni podovi

Svijetli podovi

Svijetli podovi otvaraju prostor, čine ga vizuelno većim nego što on to zapravo i jeste, i zato su najpogodniji za male i slabo osvijetljene prostorije. Upotrebom svijetlih podova akcenat se stavlja na samu prostoriju i mobilijar koji je upotpunjuje, dok pod preuzima ulogu izvora svjetlosti. Postavljanjem dasaka u pravcu izvora dnevnog svjetla dobićete utisak vizuelno veće i svijetlije prostorije.

svijetli podovi

Još jedna od prednosti svijetlih podova je to što dodatno doprinose eleganciji prostora, ističu njegove konture i konture namještaja koji se u njemu nalazi. Elegancija, senzitivnost, čistoća, su samo od nekih osjećaja koje će ovi podovi probuditi u vama. Nežni i svetli poput snežne pahulje, ovi podovi su idealni za sanjare i romantičare, koji bi baš u njemu pronašli svoju inspiraciju. Danas se svetli podovi najčešće primenjuju u domovima uređenim u modernom stilu.

parket

Tamni podovi

Kao jin i jang, tako i svijetli i tamni podovi predstavljaju dvije suprotnosti koje na isti, ali ipak potpuno drugačiji način definišu prostor.

Tamni podovi su karakteristični više za tradicionalnu arhitekturu i enterijere uređene u klasičnom i tradicionalnom stilu, kao aluzija na neka prošla vremena, na duh vremena u kom je objekat nastao.

tamni podovi

Tamni podovi se u većini slučajeva koriste u velikim i svijetlim prostorima. Njihov zadatak je da upotpune osjećaj topline porodičnog doma i kreiraju prijatan ambijent pogodan za vaš boravak.

Kada pomislite na dom, na toplinu koju on pruža, u vašim mislima se sasvim sigurno stvara slika prostora u kojoj je tamna boja drveta dominantna, kako na podu tako i u vidu ostalih elemenata koji kreiraju taj prostor. Ovaj pod vas odmah privlači sebi, pa često umjesto udobne sofe birate za sebe mali kutak na podu.

Tamnije nijanse u vama stvaraju osjećaj sigurnosti, stabilnosti i vječnosti, nečega sto može da traje vjekovima, baš kao i samo drvo, a to su sve vrijednosti na kojima se temelji porodica, a zajedno sa njom i dom koji za sebe stvarate.

parket

Kombinacija boja

Za one pomalo neodlučne postoji i potpuno druga opcija, koja postaje sve zastupljeniji trend u modernim enterijerima, a to je kombinacija više nijansi. Kombinovanjem različitih nijansi poda dobijate jedan potpuno drugačiji doživljaj enterijera. Sve postaje dinamično, a od jednostavnog enterijera, malim intervencijama, dobili ste nov izraz jednog istog prostora.

parket

Izaberite najbolju boju poda za vaš dom, uklopite ga sa duhom u kom je objekat podignut, povežite ga na najbolji mogući način sa mobilijarom koji ispunjava prostor i stvorite dom iz vaših snova, dom o kojem ste oduvijek maštali.

 

 

Povezani postovi

Monohromatski enterijeri

February 12, 2018

Priroda u enterijeru

February 2, 2018

Unesite ljeto u vaš dom

February 2, 2018

Pruge u enterijeru

January 29, 2018

Boja parketa

January 16, 2018

Kako izabrati parket?

January 10, 2018

Sretan Božić

January 7, 2018

Sretna nova 2018 godina

December 31, 2017

Moderni drveni podovi

December 27, 2017

SRETAN BOŽIĆ

December 25, 2017

KAKO ODABRATI LAMINAT?

November 30, 2017

Sreetan Božić

January 7, 2017

Parket Bukva

January 4, 2017

Sretan Božić

December 25, 2016

Polidur - lak za parket

November 1, 2016

2K Parketocoll-PUR

November 1, 2016