10 savjeta za vaš savršeni dizajn enterijera

1. Izmjerite svoju prostoriju

Izmjerite prostoriju i nacrtajte je na papiru. Dodajte isječene oblike vašeg nameštaja i pronađite mu savršeno mjesto u prostoriji.

mjere

Ovo će vam pomoći da shvatite kako će se ljudi kretati kroz prostoriju.

2. Otkrijte gdje je najbolje prirodno osvjetljenje

Pronađite mjesto u prostoriji gde ima najviše prirodnog svjetla – pored vrata ili prozora – kako biste bolje isplanirali gdje vam je potrebno dodatno, vještačko osvjetljenje.

svjetlo

3. Bazirajte svoj dizajn na…

Trebalo bi da plan svog dizajna enterijera gradite oko objekata, namještaja ili čak podova. Birajte na osnovu stila koji vas inspiriše.

4. Odaberite boje koje želite da koristite

Sljedeća važna stvar je da se odlučite za boje koje želite da imate u sobi. U principu, bolje je da se ograničite na tri.

boje

Onda možete da eksperimentišete sa nijma, što nas dovodi do sledećeg savjeta…

5. Eksperimentišite s bojama

Naoružajte se materijalima (na primjer, komadima tkanine) u bojama koje ste odabrali, kako bi vam pomogli da se zamislite u vašem budućem enterijeru. Ne zaboravite da uzmete u obzir namještaj, zavjese, zidove, podove, vrata… Pomozite sebi u razmišljaju – napravite nekoliko fotografija sobe. Tako ćete moći da vizualizujete kako će boje i tonovi izgledati u prostoru.

boje

6. Počnite sa zidovima

Bilo da ste odabrali krečenje ili tapete, vaši zidovi će svakako odrediti glavnu boju u prostoriji. Takođe, možete ih ostaviti u bijeloj ili sivoj, da istaknete boje koje ste iskoristili na drugim mjestima. Vodite računa da ih ne naglasite previše, da ne bi privlačile previše pažnje ako nisu u ravnoteži sa drugim tonovima. Ako se odlučite za određenu boju, odaberite „mat“ finiš, koji će bolje sakriti male nedostatke. Ako želite da vaša soba djeluje veće, birajte jasne, svjetle boje.

zidovi

Napravite kontrast između zidova i bijelog plafona, za dodatnu punoću. Možete se odlučiti i za efekat dubine, na primjer stvaranjem kontrasta bojom na zidovima suprotnim prirodnom osvjetljenju.

Možete i da mjenjate boju zida tako što ćete praviti svijetlije tonove kako se približavate izvoru svjetla i obojiti zid sa prozorom u bijelu.

7. Uzmite pod u obzir

Sada je vrijeme da se pozabavite podom. Odaberite materijal kojim želite da prekrijete pod. Vinil, laminat i parket pružaju širok izbor dezena koji će vam pomoći u izboru.

podovi

Za koji god dezen i površinski efekat da se odlučite, pokušajte da izaberete pod koji je u izvjesnom kontrastu za vašim zidovima – na primjer, za par tonova svjetliji ili tamniji. Ne zaboravite da razmislite o tome kako će prirodno svjetlo uticati na pod. Lakirani ili mat podovi će dati sasvim različite efekte.

Ako se odlučite za parket, pobrinite se da su daske složene paralelno sa dominantnim svjetlom.

Međutim, ako je vaša soba dugačka, možete se odlučiti i da parket postavite u pravcu u kom se prostire.

8. Rasporedite svoj namještaj

Sada je vrijeme da pronađete pravo mjesto za svoj namještaj. Ne ustručavajte se da isprobate najrazličitije kombinacije. Neka objekti u prostoru budu dio dizajna vašeg enterijera. Pazite da ne zakrčite prostor sa previše stvari, i  obavezno mislite o ravnoteži boja.

namjestaj

Na primjer, slika na zidu ili stazica na podu mogu da daju tih 5% živahne boje koja će dati karakter vašoj prostoriji. Ne zaboravite ni na zavjese, koje su važan vizuelni element. Njihov izgled je konstantan, jer tkanina ne prima svjetlost na isti način kao drugi materijali. One vam čak mogu poslužiti da mjenjate osvjetljenje, skupljajući ili vezujući.

9. Osmislite vještačko osvjetljenje

Osvjetljenje igra veoma važnu ulogu – oblikuju vašu sobu u večernjim satima i daju joj posebnu atmosferu. Kako viseća svjetla vizuelno sužavaju prostor, koristite ih tamo gdje ima manje prirodnog osvjetljenja. Ne zaboravite da planirate dovoljno utičnica. Prilikom postavljanja osvjetljenja, takođe eksperimentišite – varirajte svjetlost po prostoriji. Možete da ugradite i prigušivače i stvarate različite ambijente u skladu sa raspoloženjem. Budite oprezni sa svjetlima koja zasljepljuju. Ako ih usmjerite na zidove, dodaće im na volumenu. Razmislite o malim plafonskim reflektorima koji daju meko i usmjereno osvjetljenje.

osvjetljenje

Njih možete da koristite da stavite vizuelni naglasak na važne objekte ili namještaj.

10. Napravite sopstveni stil

Koji god savjet da poslušate, neka vaš stil bude isključivo vaš. Eksperimentisanjem ćete postići najbolji rezultat! Internet je pun sjajnih izvora, od profesionalnih fotografa i dizajnera.

 

Povezani postovi

Monohromatski enterijeri

February 12, 2018

Priroda u enterijeru

February 2, 2018

Unesite ljeto u vaš dom

February 2, 2018

Pruge u enterijeru

January 29, 2018

Boja parketa

January 16, 2018

Kako izabrati parket?

January 10, 2018

Sretan Božić

January 7, 2018

Sretna nova 2018 godina

December 31, 2017

Moderni drveni podovi

December 27, 2017

SRETAN BOŽIĆ

December 25, 2017

KAKO ODABRATI LAMINAT?

November 30, 2017

Sreetan Božić

January 7, 2017

Parket Bukva

January 4, 2017

Sretan Božić

December 25, 2016

Polidur - lak za parket

November 1, 2016

2K Parketocoll-PUR

November 1, 2016