Monohromatski enterijeri

Kombinacija crne i bijele boje nikada ne izlazi iz mode, pa čak ni kad je arhitektura i uređenje enterijera u pitanju. Snažan kontrast između crne i bijele uvijek je atraktivan i upečatljiv u enterijeru. U monohromatskim enterijerima niste ograničeni isključivo samo na bijelu i crnu boju, ili pak neke nijanse sive, ove enterijere svakako možete oplemeniti i mnogim drugim jarkim bojama, koje će se u vidu detalja javljati u prostoru.

interijer

Dnevna soba

 S obzirom da se dnevni boravak smatra glavnim centrom i mjestom za okupljanjem svakog doma, tako mu i treba pristupiti prilikom njegovog rješavanja.

Za zidove je najprikladnije da budu tretirani bijelom bojom, kako bi se crna ili tamno siva boja nalazila u vidu glavnih ili dekorativnih elemenata. Međutim, akcentovanje pojedinih zidova u enterijeru sa raznolikim nijansama sive boje je svakako dobrodošlo.

Kada je namještaj u pitanju nemojte se ograničavati isključivo sa ove dvije boje jer ćete na taj način dobiti monoton, a ne monohromatski enterijer. Neka vam pojedini komadi namještaja budu veoma upečatljivi, sa raznovrsnim šarama ili teksturama. Namještaj tapaciran tkaninama upečatljivog dezena pravo je osvježenje za monohromatske enterijere: pruge, cik-cak šare ili neki drugi slični dezeni unijeće dinamiku u vaš dnevni boravak.

enterijer

Komade namještaja tapacirane isključivo u bijeloj, crnoj ili sivoj boji možete probuditi mnogobrojnim detaljima, kao što su razni jastučići ili prekrivači veoma jarkih boja.

Raznovrsne komode, police ili neki drugi namještaj za odlaganje mogu biti isključivo bijele ili crne boje, jer će mnogobrojni detalji koji se nalaze na njima razbiti monotoniju i unijeti dašak dinamike.

 

dnevni

Kuhinja i trpezarija

 Ako želite jednostavnu, ali opet modernu kuhinju i trpezariju, onda je monohromatski stil odlično rješenje. Svedena, jednostavna i bijelom bojom okupana kuhinja svakako će domirati ovim prostorom. Njenoj sofisticiranosti dodatno mogu da doprinesu i raznovrsni kućni aparati, koji više nisu samo pomoćna sredstva u kuhinji, već i predivni dizajnerski predmeti, koji pored svoje vrlo važne funkcije u svakoj kuhinji sada mogu služiti i kao dekorativni elementi.
kuhinja
Nasuprot radnoj zoni kuhinje može da se nalazi šank, ili trpezarijski sto u sjajno crnoj boji, koji će posebno naglasiti jedan od najvažnijih prostora u okviru kuhinje i trpezarije. Kako bi prostor djelovao što čistije i elegantnije birajte trpezarijski sto i stolice što jednostavnijih i svedenijih linija i formi. U poređenju sa bijelom kuhinjom djelovaće mnogo čvršće i stabilnije, ali će im elegantan i sveden dizajn omogućiti dodatnu dozu lakoće i lepršavosti u odnosu na cjelokupan prostor.
kuhinja
Za savršenu monohromatksu šemu i dizajn urađenu do najsitnijih detalja, odaberite čak i posuđe koje se u nju uklapa. Danas se mogu pronaći raznovrsni primjeri kuhinjskog posuđa u bijeloj, crnoj i sivoj boji, ili čak i kao kombinacija neke od ovih boja. Mada, posuđe vam može sasvim odlično polužiti i kao savršen detalj u nekoj jarkoj boji, koja će unijeti određenu dozu dinamike u vaš prostor.
posudje

Spavaća soba

  Nježno, jednostavno, elegantno i svedeno su pojmovi kao stvoreni za opis spavaće sobe uređene u monohromatskom stilu. Kao najdominantniji element u prostoru javlja se krevet, koji zauzima centralni dio svake spavaće sobe, i kao takav on mora biti posebno tretiran i osmišljen. Masivan crni krevet prekivren snježno bijelim čaršafima, prekrivačima i jastucima ostavljaće vas bez daha svaki put kad uđete u prostoriju.
spavaca

Kako bi dodatno naglasili krevet, i dio prostora u kom se on nalazi preporučujemo vam da zid koji se nalazi iza njega tretirate kao veoma važnu površinu u vašoj spavaćoj sobi. Da bi ga dodatno istakli obojite ga bojom koja će dodatno akcentovati krevet koji se nalazi ispred njega. Kao neizostavni detalj ovog dominatnog dela spavaće sobe javlja se zidno osvjetljenje, koje će svojim rasporedom, intenzitetom i načinom osvetljavanja dodatno naglasiti cjelokupnu kompoziciju.

Za opuštanje uz dobru knjigu prije spavanja, neophodan je izvor svjetlosti postavljen uz krevet. Danas postoje mnogobrojne stone ili zidne lampe tako osmišljene da će se idealno uklopiti u vaš monohromatski enterijer.

Odabir poda u monohromatskim enterijerima

  Da bi se svaki komad namještaja posebno istakao i bio dominantan u prostoru neophodno je obezbjediti i adekvatnu podlogu na kojoj se on nalazi. Pod u bijelim ili svijetlim tonovima je pravi izbor za ovakve enterijere. On će se kao i bijel zid ponašati kao čisto platno na kome vi kao slikar šarate najlepše slike. 
podovi
Danas postoje raznovrsni parketi u svijetlim tonovima, kao i laminati koji imitiraju teksturu drveta a imaju izrazito svijetlu boju.
svijetli podovi

Ako ste ipak više zaljubljenik u prirodnu boju drveta, ni to nije problem, jer niste ograničeni na isključivo podove svijetlih tonova. Široki spektar nježnih nijansi drveta, sa jednostavnim i neupadljivim teksturama unijeće pravu toplinu u vaš dom i ostvariće jedinstvenu vezu između bijele i crne boje.

Jednostavnost i elegancija oduvijek su bili imperativ kada je dobar dizajn u pitanju. Ovaj stav se održao sve do današnjih dana i nesumnjivo vlada kako modnom, tako i arhitektonskom scenom. Oplemenite vaš život, a posebno vaš dom vrijednostima koje su vječne i sasvim je sigurno da ćete u njemu uživati.

Povezani postovi

Monohromatski enterijeri

February 12, 2018

Priroda u enterijeru

February 2, 2018

Unesite ljeto u vaš dom

February 2, 2018

Pruge u enterijeru

January 29, 2018

Boja parketa

January 16, 2018

Kako izabrati parket?

January 10, 2018

Sretan Božić

January 7, 2018

Sretna nova 2018 godina

December 31, 2017

Moderni drveni podovi

December 27, 2017

SRETAN BOŽIĆ

December 25, 2017

KAKO ODABRATI LAMINAT?

November 30, 2017

Sreetan Božić

January 7, 2017

Parket Bukva

January 4, 2017

Sretan Božić

December 25, 2016

Polidur - lak za parket

November 1, 2016

2K Parketocoll-PUR

November 1, 2016