Priprema podloge i lijepljenje parketa

Ljepila, lakovi – Prilikom kupovine i ugradnje parketa često smo fokusirani na odabir drveta od kojeg je parket napravljen i u određenoj mjeri spremni da zanemarimo ostale komponente koje, zajedno sa drvenom građom dobrog kvaliteta, čine parket koji će dugo vremena trajati i biti otporan na habanje. Danas na tržištu postoji veliki broj proizvoda koji se mogu koristiti prilikom pripreme podloge i ljepljenja parketa i, kasnije, prilikom njegove zaštite i održavanja.

Iako se uslijed ovog velikog izbora može pomisliti da će naći odgovarajuće ljepilo i proizvode za polaganje i lakiranje parketa biti lak posao, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je od ključne važnosti za cijeli projekat upravo odabrati pravo ljepilo i proizvode za polaganje određenog parketa koji je odabran za izvođenje projekta. Ovo posebno treba imati u vidu jer ne reaguje svaka vrsta drveta na isti način sa različitim tipovima proizvoda. Zbog različitog načina reagovanja u procesu nabavke materijala za polaganje parketa neophodno je posavjetovati se sa profesionalnim licima.

parket

Priprema podloge i lijepljenje parketa

Samu površinu na koju se ugrađuje parket je neophodno pripremiti na odgovarajući način kako bi parket što bolje „prijanjao“ za nju, to jest kako bi se svi elementi što bolje vezali i na ovaj način izbeglo neravnomerno sleganje elemenata parketa i samim tim njegovo pucanje. Podloga na koju će se parket ugrađivati može biti od različitih materijala, ali u današnjim uslovima materijal koji se najčešće upotrebljava je beton ili cement.

Uloga predpremaza

Prije ugradnje parketa neophodno je osnovnu podlogu premazati predpremazom ili, kako smo iz engleskog jezika usvojili izraz – prajmerom. Uloga predpremaza je da pripremi samu betonsku podlogu za izradu sloja koji će se nalaziti iznad nje. On učvršćuje površinski sloj betonske podloge i na ovaj način omogućava da se ljepilo ili masa za ravnanje betona bolje vežu za isti. U pojedinim slučajevima, predpremaz može služiti i za izradu svojevrsne parne brane koja će štititi pod iznad betonskog sloja od eventualne vlage koja je zaostala u betonskoj podlozi.

Kao što je već napomenuto, parket je pod koji zahtjeva idealno ravnu podlogu kako bi bio dugotrajan. Iz ovog razloga je u pojedinim slučajevima prilikom ugradnje parketa neophodno koristiti izravnavajuću masu, to jest nivelisati podlogu kako bismo imali idealno ravnu površinu na koju će se polagati parket.

parket

NA NAŠEM TRŽIŠTU se može naći ogroman broj vrsta predpremaza i nivelišućih masa, a prilikom njihovog izbora mora se voditi računa o tome kakva je podloga za parket i, što je još važnije, koje drvo i ljepilo se koristi za postavljanje parketa.

Situacija sa ljepilima na tržištu je slična situaciji sa predpremazima i nivelišućim masama – danas možemo naći veliki broj ljepila različitih vrsta i karakteristika čija cijena se može znatno razlikovati. Međutim sva ljepila možemo podjeliti u tri grupe, u odnosu na to od kakvog su materijala napravljeni: disperzivni, poliuretanski i elastična ljepila. U okviru ove tri vrste ljepila mogu se javiti dvije podvrste: jednokomponentna i dvokomponentna ljepila.

 

 

Povezani postovi

Monohromatski enterijeri

February 12, 2018

Priroda u enterijeru

February 2, 2018

Unesite ljeto u vaš dom

February 2, 2018

Pruge u enterijeru

January 29, 2018

Boja parketa

January 16, 2018

Kako izabrati parket?

January 10, 2018

Sretan Božić

January 7, 2018

Sretna nova 2018 godina

December 31, 2017

Moderni drveni podovi

December 27, 2017

SRETAN BOŽIĆ

December 25, 2017

KAKO ODABRATI LAMINAT?

November 30, 2017

Sreetan Božić

January 7, 2017

Parket Bukva

January 4, 2017

Sretan Božić

December 25, 2016

Polidur - lak za parket

November 1, 2016

2K Parketocoll-PUR

November 1, 2016