Laminat ili Parket - Šta je bolje za Vaš dom?

Želite urediti svoj dom,  dosadio stari Vam je stari pod te ga želite zamijeniti? Opcija za zamjenu ima više, ali kako da znate šta da odaberete?

Uzeti laminat, koji je jednostavniji za postavljanje i povoljniji – samim time manji udar na vaš kućni budžet? Ili se odlučiti za klasiku – solidni parket koji iako je komplikovaniji za postavljanje i samim time skuplji, duže traje i izdržljiviji je?

Sve naravno zavisi o vašim trenutnim mogućnostima i željama no možda ćemo vam kroz ovaj članak uspjeti pomoći u Vašem odabiru. Za početak definirajmo šta je šta.

Parket

Prava revolucija među drvenim podovima dogodila se pojavom gotovih višeslojnih parketa. Ono što ih čini bitno drugačijim jest stabilnost bez premca, nezavisna od vrste drveta, koju ovi parketi duguju specifičnoj konstrukciji, sastavljenoj od tri ili više slojeva drveta međusobno lijepljenih pod uglom od 90 stepeni. Takav način izrade sveo je “rad” drveta na minimum i omogućio suhomontažno ili “plivajuće” polaganje bez upotrebe ljepila.  Budući da su pored toga lakirani ili premazani uljem, parketi se ugrađuju relativno jednostavno, brzo, bez prašine i neugodnih mirisa, uz značajno smanjenje udara na kućni budžet i bez jednomjesečnog iseljenja iz toplog doma (za polaganje 50 m2 potreban je jedan do dva dana i mogu se koristiti odmah).

Neki od njih, baš kao i dvoslojni parketi, mogu se postavljati i na podove s toplovodnim podnim grijanjem. Tu su i dalje masivni parketi, ali i oni već završno obrađeni na najrazličitije načine: mogu biti premazani uljem, presvučeni voskom, lakirani, termički obrađeni ili dimljeni, brušeni,  četkani ili bijeljeni, “bajcani” itd.

Formati masivnih parketa su od 30 cm do 1.5 m, a troslojni mogu biti dugi i 5 m! Zbog toga jer je svijet zaista postao globalno selo, sada se i kod nas mogu kupiti brojne egzotične vrste drveta od kojih za neke nismo ni slutili da postoje: tik, kempas, merbau, jatoba, wenge, tali, sucupira, tigerwood, ipe/lapacho, afromorsia, doussie, padouk, sapelli, pynkado, iroko, palisander, bambus, američki orah i trešnja, itd.

Naravno, tu su i dalje evropske vrste drveta, ali u proširenom sastavu: dobri stari hrast, bukva, jasen, javor, grab, jova, breza, trešnja, orah i sl.

Paleta je postala raskošna: od snježnobijelih do crnih, od svijetlih, preko zlatnožutih, do boje crne čokolade i svih nijansi crvene.

Laminat

laminat

 

Laminat je gotova podna obloga sastavljena od nosivog sloja, ljepila, dekoracije i zaštitnog sloja. Izrađuje se u imitaciji svih vrsta drva, pa čak i kamena ili mramora.  Fabrički oblikovan laminat sastoji se od više različitih materijala koji se pod uticajem viskog pritiska stapaju u jednu cjelinu, a većina sadrži i sloj otporan na vlagu. Površinski sloj smjesa je papira i plastike vizuelno dotjeran uzorkom imitacije parketa, pločica i drugih različitih površina. Debljina laminata kreće se od 7 do 12 milimetara.

Kao fabrički obrađeni materijal, izdržljiviji je od prirodnog drveta što ga čini otpornijim na ogrebotine, mrlje i deformacije materijala. Zavisno o svojstvima laminata cijene variraju,  a za to je zaslužan sastav i tvorničko tretiranje laminata. Srednja i viša klasa laminata presvučeni su aluminijevim oksidom pa su oni otporniji na ogrebotine, ulegnuća i druga oštećenja. Imaju otpornost na vodu i vlagu pa se ne događaju dizanje i deformacija poda za razliku od klasičnih parketa izloženim, primjerice, vlagi.

Dotrajali podovi mogu se brzo i jeftino obnoviti postavljanjem laminata. Izdvojite jedan vikend, obavite kupovinu laminata i uz malo truda već sljedeći dan možete uživati u potpuno novom doživljaju stambenog prostora. Laminat je samo jedan u nizu na tržištu dostupnih materijala za postavljanje na pod.

Kako postaviti laminat?

Laminati moraju biti položeni na odgovarajućoj podlozi. Ispod laminata postavljaju se podloge koje štite laminat od oštećenja vode, stvaraju zvučnu izolaciju i pružaju stabilnost poda. Obično su to izolacijske role i presani stiropor. Postavljaju se na ravne površine i na druge već postavljene podove. Tako postavljeni laminat se ne pričvršćuje za pod, već se laminatne ploče međusobno povezuju uz pomoć oblikovanih utora. Laminatni pod zato djeluje kao da pluta na površini iznad postojećeg poda. Kako laminatni plutajući pod ne bi skliznuo, važno je postojeću podlogu očistiti, poravnati i ako je potrebno dodatno učvrstiti. Prije postavljanja, potrebno je obaviti nekoliko predradnji. Prije svega ukloniti postojeći namještaj, očistiti cijelu podnu površinu, ukloniti već postojeće lajsne ako postoje.

Kako bi spriječili moguću pojavu vlage i spriječili mogući dotok vode, rubne dijelove poda, udubine i postojeće rupe potrebno je popuniti silikonskim kitom.

Prednosti laminata u odnosu na drveni pod:

  • jeftin, a izdržljiv tvornički obrađeni materijal
  • može se postavljati na sve čvrste i ravne površine
  • tzv. klik klak metoda postavljanja jednostavna je za svakoga
  • lako se otklanjaju sa poda bez oštećenja temeljne podloge
  • više klase laminata otporne na grebanje i površinska oštećenja
  • garancija od 10 do 25 godina ovisno o klasi laminata

Šta odabrati?

Na prvom mjestu treba razmisliti o svojim životnim navikama – organizirate li često zabave s mnogo gostiju, volite li  hodati bosi, koliko vam je bitna boja drveta, imate li malu djecu, kućne ljubimce…  Onda obavezno potražite savjet profesionalnih prodavača zato što je njihov zadatak kupovinu učiniti što lakšom. Na primjer, ako često priređujete zabave u kući, savjetovaće vam da izbjegavate lakirane parkete jer će visoke potpetice sigurno ošteti lak, pa je bolje odlučiti se za uljem presvučene parkete jer su otporniji i lakše se obnavljaju. Isto vrijedi ako nam po kući jure mališani na rolama ili bicikliima. A kada saslušate sve korisne savjete, razmislite o svojim potrebama i finansijskim (ne)mogućnostima. Biraćete onako kako birate haljinu ili košulju, knjigu ili film – prema vlastitom karakteru. Mogućnosti su neograničene, a na kraju krajeva, sve u vašem domu, pa i pod, treba biti odraz vas samih.

Povezani postovi

Monohromatski enterijeri

February 12, 2018

Priroda u enterijeru

February 2, 2018

Unesite ljeto u vaš dom

February 2, 2018

Pruge u enterijeru

January 29, 2018

Boja parketa

January 16, 2018

Kako izabrati parket?

January 10, 2018

Sretan Božić

January 7, 2018

Sretna nova 2018 godina

December 31, 2017

Moderni drveni podovi

December 27, 2017

SRETAN BOŽIĆ

December 25, 2017

KAKO ODABRATI LAMINAT?

November 30, 2017

Sreetan Božić

January 7, 2017

Parket Bukva

January 4, 2017

Sretan Božić

December 25, 2016

Polidur - lak za parket

November 1, 2016

2K Parketocoll-PUR

November 1, 2016