Šta da očekujem prilikom ugradnje podova?

Kupili ste nove podove i jedva čekate da ih ugradite. Svi kažu da je brzo i lahko, pa se pitate da li možete sami?

postavljanje-laminata

Da li mogu samostalno da ugradim pod?

  Ako je u pitanju parket ili laminat, ukoliko ste vješti sa drvetom i imate neophodan alat, vjerovatno možete, ali ako vam je to prvi put, ipak bismo Vam savjetovali da obezbjedite profesionalnu pomoć, bar za prvu prostoriju.

Dakle, neophodna vam je stručna pomoć, jer postoje pravila ugradnje koja se moraju ispoštovati kako bi vaš pod dugo trajao, spojevi bili sigurni, a dilatacije dobro rješene.

laminat

Priprema podloge

  Ključna stvar je priprema podloge bez obzira koji pod ste odabrali, pa nemojte biti nestrpljivi ukoliko vas ugrađivač posavjetuje da sačekate malo da se vlaga u prostoru isuši ili da popravite košuljicu, izravnate podlogu, već poslušajte, jer je to u vašem interesu.
Ukoliko je laminat u pitanju,kada donesete laminat u kuću ili stan on nije spreman odmah za postavljanje. Neophodno je da laminat odložite u prostoriju u kojoj ga namjeravate postaviti na otprilike dan-dva, da odstoji na ravnoj i suhoj podlozi, kako bi se  prilagodio sobnim uslovima (temperatura, vlaga i sl).

 Ako renovirate starije kuće i stanove biće potrebno i uklanjanje starih podova čišćenje, popravljanje neravnina, odvoženje otpada, pa i o tome porazgovarajte sa ugrađivačima.

Bez dobrih temelja, kuća neće dugo trajati, bez obzira koliko skupocjene materijale koristili. Isto je i sa podovima. Dobra priprema podloge je uslov da vam pod dugo traje i da dugo bude lijep.

parket

Kada instalirati pod?

 Prije početka instalacije poda, završite sve ostale radove, kao što su molerski radovi, ugradnja teškog namještaja i slično, jer mehanička oštećenja na podu najčešće tada i nastaju.
Ne treba da Vas brine ni ugradnja velikih plakara prije postavljanja poda, jer se svi podovi mogu postaviti do plakara i iskusni ugrađivači će to lahko riješiti ukrajanjem i završnim lajsnama. Ukoliko ipak prvo ugrađujete podove, morate zaštiti površinu poda od oštećenja.

Kako zaštititi pod od radova u kući?

 Nikako nemojte postaviti najlon preko podova, jer se pod može upariti, a nećete ga sačuvati ni od mehaničkih oštećenja (postavljanje merdevina, kanti, odlaganje alata na pod i sl.) Najbolja privremena zaštita svih vrsta podova je postavljanje rebrastog kartona preko površine poda. Karton  omogućava dovoljan protok vazduha, a zaštitiće i površinu poda od prosute farbe, prašine, ali i od mehaničkih oštećenja. Potrudite se da druge radove završite u toku narednih par dana, kako biste što pijre uklonili zaštitini karton sa površine poda.

Povezani postovi

Monohromatski enterijeri

February 12, 2018

Priroda u enterijeru

February 2, 2018

Unesite ljeto u vaš dom

February 2, 2018

Pruge u enterijeru

January 29, 2018

Boja parketa

January 16, 2018

Kako izabrati parket?

January 10, 2018

Sretan Božić

January 7, 2018

Sretna nova 2018 godina

December 31, 2017

Moderni drveni podovi

December 27, 2017

SRETAN BOŽIĆ

December 25, 2017

KAKO ODABRATI LAMINAT?

November 30, 2017

Sreetan Božić

January 7, 2017

Parket Bukva

January 4, 2017

Sretan Božić

December 25, 2016

Polidur - lak za parket

November 1, 2016

2K Parketocoll-PUR

November 1, 2016