Uređenje malih prostora

Mali prostori najveći su izazov za uređenje dizajnerima interijera. Ali uz dobro planiranje mogu biti i funkcionalni i lijepi

Mali stan, uredi li se pametno i kreativno, može zadovoljiti sve funkcije, a pri tome biti lijep i šarmantan. Čak i ako ste izrazito kreativni i snalažljivi, uređenje malog stana poseban je izazov pa čak i od stručnjaka zahtijeva velik angažman u uređenju interijera. Prije uređenja maloga stana dobro je poznavati osnovna pravila kojih se trebate pridržavati. Prvo i možda i najvažnije pravilo, već poznato svima, izbjegavanje je tamnih i toplih boja. Odabirom bijele uz dodatak neke od svijetlih hladnijih tonova boje postići ćete prozračnost i vizualno povećati prostor.

Ovo pravilo vrijedi za sve prostorije. Pogotovo izbjegavajte tamne keramičke pločice za kupaonicu koja je u pravilu i najmanja prostorija u domu. Također, izbor podnih obloga za cijeli stan trebao bi biti u svjetlijim tonovima. Poželjno je ne cjepkati pod različitim oblogama nego se držati jedne te iste podne obloge u cijelom stanu. Izbor namještaja ključan je za maksimalnu iskoristivost maloga stana. Stoga je vrlo važno iskoristiti svaki centimetar prostora.

Dobro rješenje svakako je namještaj izrađen po mjeri, i u pravilu što svjetliji. Današnji dizajneri namještaja specijalizirali su se u izradi multifunkcionalnog namještaja za male prostore, pa je dobro pri uređenju uzeti u obzir i tu opciju. Na primjer krevet sa spremištem za posteljinu, blagovaonski stol s ladicom, tabure s poklopcem kao i drugi slični komadi namještaja, u malom stanu svakako će dobro doći.

Glomazni namještaj ne bi trebao imati mjesta u malome stanu kako ne bismo pretrpali prostor. Uvijek je dobro imati tačne mjere određene prostorije pri kupnji namještaja kako vam se ne bi desilo da kupite prevelik komad. To se može lako dogoditi jer u velikim salonskim prostorima namještaj izgleda manji. Tek kad je u domu, u realnom prostoru, vidi se njegova prava veličina u odnosu na prostor.  Koristite što više zidove za postavljanje polica i visećih ormarića kako biste rasteretili pod. Nemojte gomilati nepotrebne ukrase i sitnice koje zagušuju prostor i sakupljaju prašinu. Za uštedu na prostoru dobar izbor su klizna vrata koja mogu po potrebi poslužiti i kao pregradni zidovi između prostorija.

Prozračnim zavjesama cijelom dužinom od stropa do poda vizualno ćete povisiti zidove i povećati sobu. A kako bi se zadržao osjećaj lakoće, širine i prostranosti, sav namještaj, opremu i dekorativne elemente svedite na ono najnužnije. Pri tome pazite na stilsku poveznicu svih prostorija koje će tvoriti jednu cjelinu.

 

Povezani postovi

Monohromatski enterijeri

February 12, 2018

Priroda u enterijeru

February 2, 2018

Unesite ljeto u vaš dom

February 2, 2018

Pruge u enterijeru

January 29, 2018

Boja parketa

January 16, 2018

Kako izabrati parket?

January 10, 2018

Sretan Božić

January 7, 2018

Sretna nova 2018 godina

December 31, 2017

Moderni drveni podovi

December 27, 2017

SRETAN BOŽIĆ

December 25, 2017

KAKO ODABRATI LAMINAT?

November 30, 2017

Sreetan Božić

January 7, 2017

Parket Bukva

January 4, 2017

Sretan Božić

December 25, 2016

Polidur - lak za parket

November 1, 2016

2K Parketocoll-PUR

November 1, 2016