Postavljanje parketa – Brzo, lahko i sigurno

Postavljanje parketa – Brzo, lahko i sigurno

Višeslojni parket sastoji se od dva, tri ili više sloja uzajamno spojena pod uglom od 90 stepeni. Gornji sloj je napravljen od tvrdog drveta, dok su ostali slojevi, koji se nalaze ispod gornjeg, takođe 100% izrađeni od drveta (drvo jelovine, borovine ili smreke, kao i poleđinski furnir od istih drvnih vrsta).

Dvoslojni parketi

Gotovi parket je sastavljen iz dva sloja od daščica manjih dimenzija koje sa sve svoje četiri strane imaju pero ili utor. Ukupna debljina je 10- 13 mm, širina do 140 mm, dok dužina iznosi do 1500 mm. Lijepi se na pod cijelom dužinom, a primjeren je za montažu na podovima s podnim grijanje. Vrste drveta od kojih se izrađuju dvoslojni parketi zaista je raznolika, pa kupac ima u izboru različite nijanse i izgled gornje površine drveta.

Troslojni parketi

Parketne daske troslojnog gotovog parketa sastavljene su od tri sloja, debljine 15 mm. Standardna dužina je od 1500- 2200 mm, a širina 150 i 190 mm. Neke od glavnih karakteristika kriju se u njegovoj praktičnosti, odgovarajućoj debljini, otpornosti na habanje, trajnost i jednostavnu montaža. Montira se tzv. suhomontažnom tehnikom montiranja što je sinonim za jednostavnost zbog načina polaganja nakon kojeg doslovno možete početi hodati po vašem novom parketu.

parket

Gjde se može ugraditi parket?

Višeslojni Tarkett parket možete ugraditi na betonsku i cementnu košuljicu, na keramičke pločice, teraco, škriljac i mermer, na drvenu podlogu, preko potpuno zalijepljenih vinil ploča, elastičnih pločica i linoleuma… Ukoliko želite da postavite parket preko podnog grijanja, potrebno je da se raspitate da li je izabrani proizvod preporučen za tu vrstu primjene.

parket

Prije ugradnje

Podloga na koju postavljate parket mora da bude čista, ravna, suha i strukturno čvrsta. Ako ga ugrađujete u novi objekat, ne budite nestrpljivi. Sačekajte da se završi ugradnja prozora i vrata, i da se dobro osuše „vlažni“ radovi (cementiranje, gipsani radovi i krečenje), prije nego što unesete svoj novi parket. Prije ugradnje, ostavite zapakovan parket da „odleži“ u toj prostoriji najmanje 48 sati.

parket

Parket spreman za ugradnju

Tarkett višeslojni parket vam stiže u daskama spremnim za ugradnju. Ishoblovan je i izlakiran, što znači da tokom postavljanja nema prašine i štetnih isparenja, a lak o kom govorimo je Proteco Strong, najbolja završna obrada u ovoj grani industrije.

parket

Nakon ugradnje, parket je spreman za upotrebu isti dan.

Postavljanje parketa lijepljenjem

Vaš novi parket je stigao, i sve je spremno. Postoje dvije osnovne vrste ugradnje: lijepljenjem (što je u prošlim vremenima bio jedini način) i „plivajućom“ ugradnjom, bez upotrebe ljepka. Ugradnja lijepljenjem zahtjeva nešto više posla i vremena (nanošenje lijepka, uklanjanje viška, sušenje i čekanje na upotrebu poda…), ne omogućava lahku demontažu ili zamjenu dasaka, ali stvara izuzetno stabilnu konstrukciju. Ako želite da izbjegnete ugradnju pragova, izvršite ugradnju lijepljenjem.

lijepljenje parketa

Plivajuća ugradnja

Tarkett višeslojni parket se veoma brzo i lako postavlja i bez lepljenja, uklapanjem dasaka, najsavremenijim T-lockTM („klikni i zaključaj“) sistemom koji obezbeđuje siguran, čvrst i gotovo nevidljiv spoj. Daske se trenutno uklapaju i pred vama stvaraju savršen, završni izgled.

parket

Ako se tokom ugradnje napravi bilo kakva greška, daske se mogu bez muke odvojiti i ponovo spojiti. Maksimalna snaga spojeva postiže se odmah i pod je spreman za korištenje. Ovako postavljen pod se brzo i lahko demontira, a i konstrukcija je veoma stabilna, iako nije korišten lijepak.

Ukratko, savremeni višeslojni parket se postavlja bez mnogo muke i bez potrebe za iseljenjem tokom radova, a u svom novom podu, možete da uživate odmah.

Povezani postovi

Monohromatski enterijeri

February 12, 2018

Priroda u enterijeru

February 2, 2018

Unesite ljeto u vaš dom

February 2, 2018

Pruge u enterijeru

January 29, 2018

Boja parketa

January 16, 2018

Kako izabrati parket?

January 10, 2018

Sretan Božić

January 7, 2018

Sretna nova 2018 godina

December 31, 2017

Moderni drveni podovi

December 27, 2017

SRETAN BOŽIĆ

December 25, 2017

KAKO ODABRATI LAMINAT?

November 30, 2017

Sreetan Božić

January 7, 2017

Parket Bukva

January 4, 2017

Sretan Božić

December 25, 2016

Polidur - lak za parket

November 1, 2016

2K Parketocoll-PUR

November 1, 2016